Poznáte jarné huby?

clanok-jarne-huby-smrcok-obycajny

Ani sme sa nenazdali a už tu máme prvý jarný deň. Sneh sa postupne roztápa a slnko začína o niečo viac vystrkovať svoje teplejšie lúče. Nie je to len začiatok jari, ale hlavne pre hubárov začína sezóna. Čudujete sa, aké poklady sa dajú v tomto čase nájsť? Čítajte ďalej a dozviete sa, akými skvelými hubami si môžete ochutiť vaše jedlo.

Smrčky


Huby, ktoré sú nedocenené v našich končinách. Rastie u nás približne desať druhov smrčkov, medzi najznámejšie patria smrčok jedlý, obyčajný, kuželovitý alebo hybridný. Nemajú príliš vábny vzhľad, skôr naopak a neznalý hubár ich skôr obíde akoby sa pri nich pristavil. Veľká chyba.  

clanok-jarne-huby-smrcky-obycajneFoto. Smrčky obyčajné, zdroj: hubarstvo.sk

Smrčok jedlý je v skutku veľmi chutná a v zahraničí vyhľadávaná huba. Je veľmi podobná medovému plástu, najviac sa vyskytuje v lužných lesoch. Ak je priaznivé počasie, začína rásť už v marci. Najviac sa však objavuje v apríli či máji. Charakteristickou črtou je, že rastie len zopár týždňov, nanajvýš mesiac. Smrčok jedlý treba hľadať najmä v svetlých listnatých lesoch, na trávnatých čistinách, v parkoch a záhradách. Najviac sa mu však darí v teplých vlhkých lužných lesoch.

Pri zbieraní smrčkov treba byť opatrný, aby ste si ho nezamenili s ušiakom obyčajným, ktorý je jedovatý. Šéfkuchári odporúčajú túto hubu kombinovať najmä s teľacím mäsom či rybou. Ak ste naozaj veľký gurmán a trúfate si pripraviť bažanta, tak určite nevynechajte smrčka jedlého. Výborne však dochutí aj cestoviny či rizoto.

Čírovnica májová (májovka)


Ďalšia huba, ktorá sa začína vyskytovať práve v tomto čase. Nie nadarmo nesie v sebe meno „májová“. Nakoľko však býva kratšia zima, jej výskyt už badať v apríli. Veľmi dobre sa jej darí na okraji listnatých lesov, v krovinách a na trávnatých stráňach. Ojedinele sa vyskytuje aj v júni a v júli v niektorých oblastiach. Treba si však dávať pozor, aby ste ju nepomýlili. Svojím vzhľadom a farbou pripomína hodvábnicu veľkú. Táto huba je však prudko jedovatá. Pri zbere naozaj zvýšte opatrnosť.

clanok-jarne-huby-cirovnica-majova-majovkaZdroj: commons.wikimedia.org

Májovka má vynikajúcu chuť a tiež možno pripraviť rôzne pokrmy. Medzi úplné klasiky patrí praženica. Pripravte si raňajky z tejto huby a pridajte k tomu ešte jemne opečenú slaninku a smotanu. Nedeľná polievka ochutená májovkou je tou správnou voľbou pre celú rodinu či nečakané návštevy. Ak potrebujte spraviť len jednoduchú omáčku k jedlu, určite siahnite aj po tejto hube. Dodá jedlu ten správny punc originality.

Uchovec bazový


V neposlednom rade netreba zabúdať na hubu, ktorá nesie názov uchovec bazový. Ak je teplejšia zima, treba sa v lesoch poobzerať práve po tejto hube. Môžete ju nájsť na odumretom dreve bazy čiernej. To je miesto, kde sa jej najviac darí. Pri teplotách pod nulou zastaví svoj rast a počká si na teplejšie počasie. Takže jej výskyt je možný od jari až do zimy. Niektorí môžu túto hubu poznať pod iným názvom, a to je judášovo ucho.

clanok-jarne-huby-uchovec-bazovy-judasove-uchoZdroj: commons.wikimedia.org

Prakticky táto huba nemá nejako výraznú chuť. Avšak má úplne iné prednosti. Je bohatá na množstvo vitamínov a minerálov. Takže ak trpíte bolesťami žalúdka, máte problémy so zažívaním, vysokým cholesterolom v krvi či trombózou, mali by ste siahnuť po tejto hube a zaradiť ju do vášho jedálnička. Je veľmi obľúbená najmä v čínskej kuchyni a tvorí základnú surovinu pri príprave akejkoľvek polievky. Je skvelým doplnkom do rizota či k mäsu. Vysokú hodnotu má aj v sušenom stave.

Pri zbieraní húb treba byť obzvlášť opatrní. Dobre si naštudujte, čo zbierate. Výsledok v podobe chutného jedla však určite stojí za to.

Autor: Ivana Maslenová