Vážení zákazníci, chceme Vás ubezpečiť, že odosielanie Vašich objednávok prebieha v bežnom režime bez problémov. Z dôvodu momentálnej situácie však odporúčame na doručenie Vašich objednávok využiť Kuriéra GLS, alebo Slovenskú poštu. Výdajné miesta Zásielkovne, by mali byť taktiež dostupné, ale nevieme to zaručiť pri každej jednej prevádzke. Ďakujeme za pochopenie.

Poznáte jarné huby?

clanok-jarne-huby-smrcok-obycajny

Ani sme sa nenazdali a už tu máme prvý jarný deň. Sneh sa postupne roztápa a slnko začína o niečo viac vystrkovať svoje teplejšie lúče. Nie je to len začiatok jari, ale hlavne pre hubárov začína sezóna. Čudujete sa, aké poklady sa dajú v tomto čase nájsť? Čítajte ďalej a dozviete sa, akými skvelými hubami si môžete ochutiť vaše jedlo.

 

Smrčky


Huby, ktoré sú nedocenené v našich končinách. Rastie u nás približne desať druhov smrčkov, medzi najznámejšie patria smrčok jedlý, obyčajný, kuželovitý alebo hybridný. Nemajú príliš vábny vzhľad, skôr naopak a neznalý hubár ich skôr obíde akoby sa pri nich pristavil. Veľká chyba.

 

clanok-jarne-huby-smrcky-obycajneFoto. Smrčky obyčajné, zdroj: hubarstvo.sk

 

Smrčok jedlý je v skutku veľmi chutná a v zahraničí vyhľadávaná huba. Je veľmi podobná medovému plástu, najviac sa vyskytuje v lužných lesoch. Ak je priaznivé počasie, začína rásť už v marci. Najviac sa však objavuje v apríli či máji. Charakteristickou črtou je, že rastie len zopár týždňov, nanajvýš mesiac. Smrčok jedlý treba hľadať najmä v svetlých listnatých lesoch, na trávnatých čistinách, v parkoch a záhradách. Najviac sa mu však darí v teplých vlhkých lužných lesoch.

Pri zbieraní smrčkov treba byť opatrný, aby ste si ho nezamenili s ušiakom obyčajným, ktorý je jedovatý. Šéfkuchári odporúčajú túto hubu kombinovať najmä s teľacím mäsom či rybou. Ak ste naozaj veľký gurmán a trúfate si pripraviť bažanta, tak určite nevynechajte smrčka jedlého. Výborne však dochutí aj cestoviny či rizoto.

 

Čírovnica májová (májovka)


Ďalšia huba, ktorá sa začína vyskytovať práve v tomto čase. Nie nadarmo nesie v sebe meno „májová“. Nakoľko však býva kratšia zima, jej výskyt už badať v apríli. Veľmi dobre sa jej darí na okraji listnatých lesov, v krovinách a na trávnatých stráňach. Ojedinele sa vyskytuje aj v júni a v júli v niektorých oblastiach. Treba si však dávať pozor, aby ste ju nepomýlili. Svojím vzhľadom a farbou pripomína hodvábnicu veľkú. Táto huba je však prudko jedovatá. Pri zbere naozaj zvýšte opatrnosť.

 

clanok-jarne-huby-cirovnica-majova-majovkaZdroj: commons.wikimedia.org

Májovka má vynikajúcu chuť a tiež možno pripraviť rôzne pokrmy. Medzi úplné klasiky patrí praženica. Pripravte si raňajky z tejto huby a pridajte k tomu ešte jemne opečenú slaninku a smotanu. Nedeľná polievka ochutená májovkou je tou správnou voľbou pre celú rodinu či nečakané návštevy. Ak potrebujte spraviť len jednoduchú omáčku k jedlu, určite siahnite aj po tejto hube. Dodá jedlu ten správny punc originality.

 

Uchovec bazový


V neposlednom rade netreba zabúdať na hubu, ktorá nesie názov uchovec bazový. Ak je teplejšia zima, treba sa v lesoch poobzerať práve po tejto hube. Môžete ju nájsť na odumretom dreve bazy čiernej. To je miesto, kde sa jej najviac darí. Pri teplotách pod nulou zastaví svoj rast a počká si na teplejšie počasie. Takže jej výskyt je možný od jari až do zimy. Niektorí môžu túto hubu poznať pod iným názvom, a to je judášovo ucho.

 

clanok-jarne-huby-uchovec-bazovy-judasove-uchoZdroj: commons.wikimedia.org

Prakticky táto huba nemá nejako výraznú chuť. Avšak má úplne iné prednosti. Je bohatá na množstvo vitamínov a minerálov. Takže ak trpíte bolesťami žalúdka, máte problémy so zažívaním, vysokým cholesterolom v krvi či trombózou, mali by ste siahnuť po tejto hube a zaradiť ju do vášho jedálnička. Je veľmi obľúbená najmä v čínskej kuchyni a tvorí základnú surovinu pri príprave akejkoľvek polievky. Je skvelým doplnkom do rizota či k mäsu. Vysokú hodnotu má aj v sušenom stave.

Pri zbieraní húb treba byť obzvlášť opatrní. Dobre si naštudujte, čo zbierate. Výsledok v podobe chutného jedla však určite stojí za to.

 

Autor: Ivana Maslenová