Medvedí cesnak - prvá jarná bylinka

medvedi-cesnak-rastie

Viete prečo dostal cesnak zrovna prívlastok medvedí? Túto bylinku obľubujú konzumovať aj lesné zvieratá. Obzvlášť diviak či medveď hnedý. Keď sa medveď zobudí zo zimného spánku, vraj je to prvé jedlo, po ktorom siahne. Tak veľmi mu chutí, že je schopný hrabať až toľko do hĺbky zeme, kým sa nedostane k samotným cibuľkám.

Medvedí cesnak je dobre známa bylinka. Je typická svojou výraznou korenistou vôňou. Pri jej zbieraní treba byť však veľmi opatrný. Veľmi ľahko sa dá pomýliť s listami jedovatej konvalinky.

Medvedí cesnak má nielen liečivé účinky, taktiež je veľmi obľúbenou surovinou v kuchyni. Pokrmy dochutené touto bylinkou majú nezameniteľnú chuť. Ak ste ešte doteraz neobjavili tento zázrak, pridávame zopár riadkov, prečo treba po ňom treba siahnuť.

Najčastejšie medvedí cesnak nájdete v lesoch strednej a západnej Európy. Ideálne miesto na rast našiel aj v našich lesoch. Hľadajte ho v listnatých lesoch s dostatkom vlhkosti. Sneh sa topí, príroda sa začína prebúdzať, a to je správny čas, kedy sa treba vybrať ho zozbierať. Zvykne rásť skoro na jar, objavuje sa už začiatkom marca. Často ho však viete nájsť aj koncom mája. Pokrýva veľké plochy v lesoch a má široké výrazne zelené listy.

 

medvedi-cesnak-rastie-8

 

Ako pripraviť medvedí cesnak

Ak chcete zachovať všetky dôležité vitamíny, ktoré v sebe má, vyhnite sa akémukoľvek tepelnému spracovaniu. Práve v surovom stave má tu najväčšiu hodnotu. Ak ho chcete použiť opakovane, zamrazte ho alebo usušte.

Okrem svojich liečivých účinkov, medvedí cesnak je úžasným doplnkom do rôznych pokrmov. Dokonale dotvorí chuť akýchkoľvek nátierok, ideálne sa hodí do vajíčkovej. Ak ste zástancom jednoduchých chutí, tak si nakrájaným cesnakom ozdobte chlieb s masťou. Taktiež je dôležitou zložkou do pesta. Zmixujte orechy, olivový olej, soľ, chilli, citrón a samozrejme cesnak.

 

medvedi-cesnak-rastie-5

 

Potrebujete spraviť rýchlu večeru pre nečakanú návštevu? Uvarte v horúcej vode cestoviny, na panvici opražte medvedí cesnak s paradajkovým pretlakom, pridajte olivy. Na záver prisypte nastrúhaný tvrdý syr a môžete podávať.

Výborná je aj polievka z tejto zázračnej bylinky. Osmažte v hrnci cibuľku, pridajte zemiaky. Podľa chuti môžete spraviť zápražku z hladkej múky. Pridáte medvedí cesnak a povaríte, aby sa všetky chute prepojili. Na záver môžete pridať ešte smotanu alebo mlieko, rozmixujte.

 

medvedi-cesnak-rastie-4-min

 

Medvedí cesnak je naozaj vďačná bylinka. Má široké využite či už v lekárnictve alebo v kulinárstve. V každom prípade odporúčame ho vyskúšať a zaradiť tento zázrak do vášho jedálnička. Pozitívne bude pôsobiť nielen na vaše zdravie ale aj na chuťové bunky.

 

medvedi-cesnak-rastie-9-min

 

Autor: Ivana Maslenová