Kedy a kde hľadať huby – časť I. Kedy rastú huby?

Kde hladat hubyKedy a kde rastú huby? Túto otázku si zrejme pokladá každý hubár, najmä tí začínajúci. Skúsení, dlhoroční hubári majú „svoje“ osvedčené miesta, ktoré však zvyčajne držia v tajnosti, prípadne sa dedia v rámci rodiny. Pre začínajúceho hubára može byť frustrujúce, odchádzať po niekoľkohodinovom hľadaní z lesa s prázdnym košíkom, hoci iní hubári sa vracajú s bohatým úlovkom.

Na úvod si je potrebné uvedomiť, že táto problematika je veľmi rozsiahla a ani veda nemá vo všetkých otázkach úplne jasno. Navyše medzi ľuďmi koluje množstvo „zaručenych“ informácií a povier o tom kedy a kde rastú huby. Poradíme vám zopár tipov pre úspešné potulky lesom.

 

Kedy rastú huby?

Kde hladat huby smrckyVo všeobecnosti huby rastú počas celého roka, niektoré druhy aj počas zimného obdobia. Z hľadiska praktického hubárstva je však zaujímavé predovšetkým obdobie od apríla do novembra, kedy rastie vačšina našich jedlých húb. Sezóna sa začína v marci alebo apríli (podľa počasia), kedy začínajú rásť smrčkovité huby. Medzi najznámejšie druhy patria smrčkovec český, smrčok jedlý a smrčok vysoký. Zber smrčkov na Slovensku nie je veľmi rozšírený, hoci ide o veľmi chutné a v zahraničí vysoko cenené huby.

 

Kde rastu huby majovkyApríli a Máji je najvyhľadávanejšou hubou čírovnica májová, ľudovo nazývaná májovka. Rastie najmä na lúkach, na okrajoch listnatých lesov a v krovinách. Májovka patrí medzi naše najchutnejšie huby, preto je veľmi vyhľadávanou delikatesou. Je typická svojou nezameniteľnou  múčnou vôňou a pevnou, mäsitou dužinou. Jej chuť skvele vynikne napríklad v polievkach. Dávajte však pozor na zámenu s jedovatou hodvábnicou veľkou.

 

 

Kde hladat hriby dubakyV prípade priaznivého počasia, po sezóne “májoviek” pozvoľna začína tá pravá hubárska sezóna. V máji a júni sa postupne objavujú  druhy  obľúbené medzi širokou hubárskou verejnosťou  – hríby, kozáky, kuriatka, plávky, suchohríby a mnoho iných druhov. Táto sezóna trvá zvyčajne do novembra. Ak je teplá jeseň niekedy až do decembra. Typickými jesennými hubami ktoré nájdeme aj v decembri sú napríklad pôvabnice.

 

Základným predpokladom pre rast húb je primeraná teplota a dostatok vlhkosti. Ako hovorí známe ľudové porekadlo, huby rastú po daždi. Netreba však po daždi ihneď utekať do lesa, treba počkať zopár dní aby huby stihli vyrásť. Záleží predovšetkým na počasí aké prevládalo pred dažďom. Rast nepriaznivo ovplyvňujú veľké rozpätia denných a nočných teplôt.

 

 

Počas splnu?

Medzi hubármi sa vedú vášnivé debaty o vplyve Mesiaca na rast húb. Prívrženci tohto názoru tvrdia, že najväčší výskyt húb je v období splnu. Táto teória má však aj veľa odporcov, predovšetkým z radov odbornej verejnosti. Veľmi sa mi páči ako to opisuje Ján Majerník vo svojej knihe A predsa... rastú! „Ľudia zžití s prírodou - lesníci, kopaničiari a podobní- tvrdia, že rast húb ovplyvňuje Mesiac. Pri každej fáze vraj rastú iné huby, najviac počas splnu. Trochu som sa pokúšal pozorovať tieto súvislosti a vidí sa mi, že na nich čosi je. Veď Mesiac vplýva i na mnohé iné životné pochody na Zemi, prečo by nevplýval aj na také citlivé organizmy, akými sú huby? Viacerí hubári o tom písali už aj v odbornej tlači. I keď argumentácia niektorých je pôsobivá, vec je zrejme zložitejšia a na rast húb nepochybne vplývajú aj mocnejšie faktory než Mesiac.“ 1

 

Ráno? Áno! (alebo nie?)

Veľa hubárov je skalopevne presvedčených, že na huby treba chodiť skoro ráno. Faktom je, že huby nevyrastú zo dňa na deň. Ich vývoj trvá niekoľko dní. Z tohto pohľadu teda nezáleží  na tom, či pôjdete na huby ráno alebo poobede. Ak rastú, tak ich nájdete v ktorúkoľvek časť dňa.

Ranné hubárčenie má určitý význam najmä počas sezóny, v lokalitách s vysokou hubárskou návštevnosťou a počas víkendov. Prísť do takejto lokality v napríklad v nedeľu poobede, znamená predovštekým iba dozbierať huby ktoré si množstvo hubárov pred vami nevšimlo. Aj v tomto prípade platí staré známe: „Kto prv príde, ...“ .

Takisto záleží aj na osobnych zvykoch každého hubára. Ja osobne nedám na ranné hubárčenie dopustiť. Nezameniteľná vôňa prebúdzajúceho sa lesa, východ slnka, ticho prerušované iba zvukmi lesa a jeho obyvateľov..., to sú pre mňa hlavné dôvody prečo si na huby privstať.

Autor: Roman Mikláš


1 MAJERNÍK, Ján. A predsa... rastú! ,Tympanon, 1998.

 

blog-banner-siete-susenie-hub-byliniek-1160x441-min